Sådan er ørets forskellige dele opbygget
Den synlige del af øret er kun en ydre del af hele øret. Øret består af tre dele: det ydre øre, mellemøret og det indre øre. Derudover findes to af kroppens vigtige sanseorganer i øret:
- Hørelsen – som opfanger og opfatter lyde.
- Balancen – som hjælper os med at stå og gå i forhold til tyngdekraften.
Det ydre øre
Det ydre øre består af den del af øret, vi kan se: øremuslingen og øregangen. Det ydre øres funktion er at opfange lyde og lede dem bagud og ind i øret. Øregangens opgave er at føre lydene videre ind i øret og at holde det rent ved at forhindre snavs og bakterier i at trænge længere ind i øret. Huden i øregangen er tynd og beskytter de kirtler og nerver, der ligger tæt på øregangen. I huden findes kirtler, der producerer voks. Ørevoks er helt naturligt og en måde, hvorpå kroppen og ørerne beskytter sig mod snavs og bakterier. Voksen, der produceres i øregangen, fjernes naturligt fra øret og tager snavs med sig ud.
Mellemøret
Længst inde i øregangen sidder trommehinden, og her begynder mellemøret. Trommehinden er spændt ud over gangen og vibrerer, når den rammes af lydbølger. Bag trommehinden ligger trommehulen, et hulrum, der findes for at regulere trykket på trommehinden. Trykket regulerer du blandt andet, når du synker eller gaber.
I mellemøret findes der tre høreknogler:
- Stigbøjlen (kroppens mindste knogle!)
- Hammeren
- Ambolten
De tre knogler danner en kæde, hvor hammeren er forbundet med trommehinden og ambolten. Ambolten har derefter kontakt med stigbøjlen. De tre knogler overfører trommehindens svingninger. Fra mellemøret begynder øretrompeten, som er en kanal ned til svælget. I øretrompeten passerer luft, når vi gaber eller synker.
Det indre øre
Det indre øre består af benlabyrinten, hvor en del af denne er sneglen. I sneglen findes vores høreceller. I benlabyrinten findes også tre buegange og to sække, hvor vores sanseceller for balance er placeret. Fra sansecellerne går der nerver, som samles og danner høre- og balancenerverne, der fortsætter til høre- og balancecentret i hjernen.
Balancen sidder i det indre øre
I det indre øre findes vores balancesans. I de tre buegange, der er placeret i det indre øre, findes væske, og når du bevæger hovedet, bevæger væsken sig. I disse buegange findes sansecellerne. På sansecellerne, som også kaldes hårceller, sidder små, fine hår, der aktiveres af væskens bevægelse. Hårcellerne kan med hjælp fra en gelélignende overflade med små krystaller registrere tyngdekraft og gravitation, fordi krystallerne er tungere end væsken.
Al information, som sansecellerne opfanger, sendes videre som impulser gennem høre- og balancenerverne til hjernen.